Har du flotte broderier liggende i skuffen?

 

Er du glad for at brodere, eller du har en mor, en mormor/farmor som elskede at brodere, men alle de fine duge, løbere m.v.  ligger i et skab eller en skuffe uden at blive brugt, synes jeg du skal finde det frem, kigge på det, se hvor smukt det er, og se hvilken omhu der er lagt i alle stingene. Det fortjener at blive vist frem og brugt.

Jeg har erfaret at mange ikke nænner at bruge f. eks. de broderede duge, for sæt nu der bliver spildt på dugen. Broderi på hørlærred kan sagtens vaskes, og det gøres bedst i en vaskemaskine på 40 gr. med flydende vaskemiddel uden optisk hvidt. Pletter kan i mange tilfælde fjernes med lidt opvaskemiddel direkte på pletten. Vanish kan også bruges, men dog kun på hørlærred uden for broderiet. Broderier må ikke lægges i blød eller stænkes, for det kan få farverne til at løbe ud. Når dugen er vasket tages den hurtigt ud af vaskemaskinen og tørrer lidt inden den stryges helt tør, hvilket endelig skal vare fra bagsiden for ikke at stryge broderiet fladt.. Hvis en dug har ligget og er kommet til at se lidt “krøllet” ud friskes den lige op med et dampstrygejern, som jeg har gjort med dugen herunder Frugter og bær designet af Gerda Bengtsson.

Hvis der er kommet rødvin på dugen har Haandarbejdets Fremme følgende råd: strø salt på pletten straks efter den er opdaget. Placer en dyb tallerken under pletten og hæld vand, meget varmt, på til pletten er væk.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *